Hagymás-krumplis pogácsa

Egy korábbi Restaurant Day-re sütöttem, aki akkor járt itt, kóstolhatta.

Aki meg nem, az próbálja ki most! ;)

Van már a blogon egy krumplis pogi receptem, amit nagyon imádok, mert akár hajtogatás nélkül is pihe-puha (a krumpli, ugyebár...), na ezt turbóztam most fel egy kis lilahagymával. Annyira jó lett, hogy soha többet nem fogom hagyma nélkül sütni! :D

Igazi vendégeket kínálós cucc: jó, hogy van valami az italok mellé, jó, hogy nemcsak édesség van, jó, hogy nem egy sima sajtos pogi, jó, hogy nagyon puha, és jó, hogy kicsit hagymás.

Hagymás-krumplis pogácsa

Hozzávalók:
(kb. 1 kg pogácsához)

a tésztához:

  • 300 g krumpli
  • 300 g vaj
  • nagy csipet só
  • 75 g tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 100 ml tej
  • 25 g élesztő
  • ½ kg liszt

a hagymához:

  • 2 közepes fej lilahagyma
  • kevés olaj

 

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.

A kihűlt krumplira rádobjuk a vajat és a sót, majd krumplinyomóval összetörjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt,  és simára keverjük. Legvégül hozzáadjuk a lisztet is.

Az így begyúrt tésztát folpackba csomagolva 20 percig a hűtőben pihentetjük.

Eközben elkészítjük a hagymás tölteléket: a lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk (én szeletelés előtt félbe szoktam vágni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de ez ízlés kérdése). Egy serpenyőben olajat melegítünk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Akkor jó, ha a szélei már kezdenek kicsit színesedni, de még puhák a hagymacsíkocskák.

A pihentetési idő letelte után a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, rátesszük a hagymás töltelék ¾ részét, egyenletesen elsimítjuk rajta, majd szimplán hajtjuk a tésztát: vagyis képzeletben 3 felé osztjuk, a jobb oldalát behajtjuk a középső harmadra, majd a bal oldalát behajtjuk erre a hajtásra. 90°-kal elfordítjuk a tésztát, rátesszük a maradék hagymát, majd jön egy dupla hajtás: képzeletben megfelezzük a téglalapot, és mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a középvonalig, majd az egyik oldalt ráhajtjuk a másikra.

A hajtogatás után a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. A hagyma kikandikál majd itt-ott, de ez nem baj, simítsuk a pogácsához a kilógó hagymadarabkákat.

A pogácsákat tepsire tesszük, a tetejüket tojással megkenjük, és 200-210°C-os, enyhén gőzös sütőben (tegyünk egy kis tál vizet a sütő alsó polcára) kisütjük. Akkor van kész, ha szép pirult a tetejük.

 

Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>

További sós finomságokhoz pedig kattints ide>>

Kelt tésztás recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5516264312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása