Egy korábbi Restaurant Day-re sütöttem, aki akkor járt itt, kóstolhatta.
Aki meg nem, az próbálja ki most! ;)
Van már a blogon egy krumplis pogi receptem, amit nagyon imádok, mert akár hajtogatás nélkül is pihe-puha (a krumpli, ugyebár...), na ezt turbóztam most fel egy kis lilahagymával. Annyira jó lett, hogy soha többet nem fogom hagyma nélkül sütni! :D
Igazi vendégeket kínálós cucc: jó, hogy van valami az italok mellé, jó, hogy nemcsak édesség van, jó, hogy nem egy sima sajtos pogi, jó, hogy nagyon puha, és jó, hogy kicsit hagymás.
Hagymás-krumplis pogácsa
Hozzávalók:
(kb. 1 kg pogácsához)
a tésztához:
- 300 g krumpli
- 300 g vaj
- nagy csipet só
- 75 g tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 ml tej
- 25 g élesztő
- ½ kg liszt
a hagymához:
- 2 közepes fej lilahagyma
- kevés olaj
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.
A kihűlt krumplira rádobjuk a vajat és a sót, majd krumplinyomóval összetörjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, és simára keverjük. Legvégül hozzáadjuk a lisztet is.
Az így begyúrt tésztát folpackba csomagolva 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Eközben elkészítjük a hagymás tölteléket: a lilahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk (én szeletelés előtt félbe szoktam vágni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, de ez ízlés kérdése). Egy serpenyőben olajat melegítünk, és megpirítjuk rajta a hagymát. Akkor jó, ha a szélei már kezdenek kicsit színesedni, de még puhák a hagymacsíkocskák.
A pihentetési idő letelte után a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, rátesszük a hagymás töltelék ¾ részét, egyenletesen elsimítjuk rajta, majd szimplán hajtjuk a tésztát: vagyis képzeletben 3 felé osztjuk, a jobb oldalát behajtjuk a középső harmadra, majd a bal oldalát behajtjuk erre a hajtásra. 90°-kal elfordítjuk a tésztát, rátesszük a maradék hagymát, majd jön egy dupla hajtás: képzeletben megfelezzük a téglalapot, és mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a középvonalig, majd az egyik oldalt ráhajtjuk a másikra.
A hajtogatás után a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. A hagyma kikandikál majd itt-ott, de ez nem baj, simítsuk a pogácsához a kilógó hagymadarabkákat.
A pogácsákat tepsire tesszük, a tetejüket tojással megkenjük, és 200-210°C-os, enyhén gőzös sütőben (tegyünk egy kis tál vizet a sütő alsó polcára) kisütjük. Akkor van kész, ha szép pirult a tetejük.
Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>
További sós finomságokhoz pedig kattints ide>>
Kelt tésztás recepteket pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.