Nincs nagy vendégsereg, de szeretnél valami igazán különleges desszertet? Csinálj kistortákat! ;)
Egy vendégnek egy kistorta pont egy adag desszert, és sok esetben sokkal ünnepibb hangulata van, mintha egy nagy tortát szeletelnénk fel.
Idén nagyon beleszerettem a kistortákba - és pont emiatt, anyák napjára például tökéletes választás egy egyszemélyes, szépen feldíszített kis tortácska (mákos citromos-epres volt, recepthez kattints ide), de a blogszülinapomat is szűk körben ültem, erre az alkalomra is egy kistorta készült (hasonló, mint ez, csak egy egyszerűsített változat - katt ide).
Ez a mostani pedig az egyik kedvenc ízpárosításom: karamell-földimogyoró-csoki :) Könnyed, de mégis tartalmas, imádom!
Karamellás-földimogyorós kistorta
Hozzávalók 4 db-hoz
a karamellszószhoz:
- 55 g cukor
- 1 dl tejszín
- 10 g vaj
a linzerhez:
- 60 g földimogyoró (sózott is lehet)
- 120 g liszt
- 90 g hideg vaj
- 60 g porcukor
- 1 nagy csipet só (ha sós mogyorót használsz, ezt hagyd el)
a csokoládészószhoz:
- 50 g étcsokoládé
- ½ dl tejszín
a krémhez:
- 250 g mascarpone
- 50 g porcukor
- 1 dl tejszín
- 5 g zselatinpor
- 1 vaníliarúd
a tetejére:
- 1 marék földimogyoró mozsárban durvára törve (lehetőleg sózott)
A karamellszószt legalább egy nappal a kistorta összeállítása előtt készítsd el.
Ehhez mérj ki minden hozzávalót előre, mert közben nem nagyon lesz rá idő! A tejszínt forrósítsd fel. A cukrot alacsony/közepes lángon karamellizáld, majd óvatosan öntsd hozzá a tejszínt (vigyázat, fröcskölhet, és nagyon forró!). Ilyenkor gyakran „összeugrik“ a karamell, ez nem gond, csak tedd vissza egy kicsit a tűzre, és kevergesd, amíg fel nem olvad. Ha a karamell szépen feloldódott a tejszínben, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat is. Tedd félre hűlni, felhasználásig tartsd hűtőben.
A linzert már készítheted aznap is, de ez is készíthető előre, akár egy héttel korábban is. A földimogyorót daráld finomra, keverd hozzá a lisztet, a porcukrot és a sót, majd gyors mozdulatokkal dolgozva (hogy a kezeddel nem melegítsd túl a tésztát) morzsold össze a vajjal. Formázz belőle korongot, és 20 percre tedd a hűtőbe.
A pihentetési idő letelte után nyújtsd a linzert pár milliméter vastagra, és egy kb. 7 cm-es pogácsaszaggatóval szaggass belőle köröket (sokkal nagyobb ne legyen, mert ekkora kistortákhoz lesz elég a krém). Összesen 12 db-ra lesz szükség, de megéri 1-2 tartalékot is készíteni; a maradék tésztából pedig készíthetsz kisebb díszeket a kistorta tetejére, vagy csak simán süss kekszeket belőle.
A csokiszószt és a mascarponekrémet már közvetlenül összeállítás előtt készítsd el.
A csokiszószhoz a csokit felkockázva tedd egy kisebb hőálló tálkába, a tejszínt forrósítsd fel, öntsd rá a csokira, várj fél percet, majd keverd simára.
A krémhez előbb áztassd be a zselatint egy kevés vízbe.
A mascarpone-hoz robotgéppel keverd hozzá a porcukrot, majd több részletben csurgasd hozzá a tejszínt, közben mindig habosítsd ki jól.
Ha ez kész, olvaszd fel a zselatint, és hőkiegyenlítéssel keverd a mascarponekrémhez.
A krémet oszd kétfelé: 200 g-ot mérj ki egy másik tálba, ehhez keverd hozzá a karamellszószt, majd töltsd csillagcsöves habzsákba.
A maradék krémhez keverd hozzá a vaníliarúd kikapargatott magjait, és ezt is töltsd habzsákba.
Kezdődhet a kistorták összeállítása: Egy nagyobb tálcára tegyél egymás mellé 12 linzerlapot, és a kerületükre felváltva nyomj krémet a karamellás és a vaníliás habzsákból, a közepére pedig a karamellás krémből tegyél. Most jön a csokicsurgatás: villával vagy kiskanállal csurgass össze-vissza csíkokat a krémmel megpakolt linzerlapokra (ha már nem elég folyós a csokiszósz, melegíts rajta egy kicsit - de ne legyen túl forró). Ezt szórd meg a durvára tört földimogyoróval.
Az így előkészített kistorta lapokat 5-10 percre tedd hűtőbe, hogy kicsit megszilárdulhasson a krém, és az alsó lapok elbírják majd a súlyt, és csak ezután pakold egymásra a rétegeket (egy kistortához 3 lapot tegyél egymás tetejére).
Még több torta receptet találsz ide kattintva>>
További karamellás finomságokhoz pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.