Karamellás-földimogyorós kistorta

Nincs nagy vendégsereg, de szeretnél valami igazán különleges desszertet? Csinálj kistortákat! ;)

Egy vendégnek egy kistorta pont egy adag desszert, és sok esetben sokkal ünnepibb hangulata van, mintha egy nagy tortát szeletelnénk fel.

Idén nagyon beleszerettem a kistortákba - és pont emiatt, anyák napjára például tökéletes választás egy egyszemélyes, szépen feldíszített kis tortácska (mákos citromos-epres volt, recepthez kattints ide), de a blogszülinapomat is szűk körben ültem, erre az alkalomra is egy kistorta készült (hasonló, mint ez, csak egy egyszerűsített változat - katt ide). 

Ez a mostani pedig az egyik kedvenc ízpárosításom: karamell-földimogyoró-csoki :) Könnyed, de mégis tartalmas, imádom!

Karamellás-földimogyorós kistorta

Hozzávalók 4 db-hoz

a karamellszószhoz:

  • 55 g cukor
  • 1 dl tejszín
  • 10 g vaj

a linzerhez:

  • 60 g földimogyoró (sózott is lehet)
  • 120 g liszt
  • 90 g hideg vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 nagy csipet só (ha sós mogyorót használsz, ezt hagyd el)

a csokoládészószhoz:

  • 50 g étcsokoládé
  • ½ dl tejszín

a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g porcukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 g zselatinpor
  • 1 vaníliarúd

a tetejére:

  • 1 marék földimogyoró mozsárban durvára törve (lehetőleg sózott)

 

A karamellszószt legalább egy nappal a kistorta összeállítása előtt készítsd el.

Ehhez mérj ki minden hozzávalót előre, mert közben nem nagyon lesz rá idő! A tejszínt forrósítsd fel. A cukrot alacsony/közepes lángon karamellizáld, majd óvatosan öntsd hozzá a tejszínt (vigyázat, fröcskölhet, és nagyon forró!). Ilyenkor gyakran „összeugrik“ a karamell, ez nem gond, csak tedd vissza egy kicsit a tűzre, és kevergesd, amíg fel nem olvad. Ha a karamell szépen feloldódott a tejszínben, vedd le a tűzről, és add hozzá a vajat is. Tedd félre hűlni, felhasználásig tartsd hűtőben.

A linzert már készítheted aznap is, de ez is készíthető előre, akár egy héttel korábban is. A földimogyorót daráld finomra, keverd hozzá a lisztet, a porcukrot és a sót, majd gyors mozdulatokkal dolgozva (hogy a kezeddel nem melegítsd túl a tésztát) morzsold össze a vajjal. Formázz belőle korongot, és 20 percre tedd a hűtőbe.

A pihentetési idő letelte után nyújtsd a linzert pár milliméter vastagra, és egy kb. 7 cm-es pogácsaszaggatóval szaggass belőle köröket (sokkal nagyobb ne legyen, mert ekkora kistortákhoz lesz elég a krém). Összesen 12 db-ra lesz szükség, de megéri 1-2 tartalékot is készíteni; a maradék tésztából pedig készíthetsz kisebb díszeket a kistorta tetejére, vagy csak simán süss kekszeket belőle.

A csokiszószt és a mascarponekrémet már közvetlenül összeállítás előtt készítsd el.

A csokiszószhoz a csokit felkockázva tedd egy kisebb hőálló tálkába, a tejszínt forrósítsd fel, öntsd rá a csokira, várj fél percet, majd keverd simára.

A krémhez előbb áztassd be a zselatint egy kevés vízbe.

A mascarpone-hoz robotgéppel keverd hozzá a porcukrot, majd több részletben csurgasd hozzá a tejszínt, közben mindig habosítsd ki jól.

Ha ez kész, olvaszd fel a zselatint, és hőkiegyenlítéssel keverd a mascarponekrémhez.

A krémet oszd kétfelé: 200 g-ot mérj ki egy másik tálba, ehhez keverd hozzá a karamellszószt, majd töltsd csillagcsöves habzsákba.

A maradék krémhez keverd hozzá a vaníliarúd kikapargatott magjait, és ezt is töltsd habzsákba.

Kezdődhet a kistorták összeállítása: Egy nagyobb tálcára tegyél egymás mellé 12 linzerlapot, és a kerületükre felváltva nyomj krémet a karamellás és a vaníliás habzsákból, a közepére pedig a karamellás krémből tegyél. Most jön a csokicsurgatás: villával vagy kiskanállal csurgass össze-vissza csíkokat a krémmel megpakolt linzerlapokra (ha már nem elég folyós a csokiszósz, melegíts rajta egy kicsit - de ne legyen túl forró). Ezt szórd meg a durvára tört földimogyoróval.

Az így előkészített kistorta lapokat 5-10 percre tedd hűtőbe, hogy kicsit megszilárdulhasson a krém, és az alsó lapok elbírják majd a súlyt, és csak ezután pakold egymásra a rétegeket (egy kistortához 3 lapot tegyél egymás tetejére).

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

További karamellás finomságokhoz pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9516264352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása