Sütés nélküli csokimousse torta

A legjobb dolog, ami az Oreo keksszel történhet! :)

Ez a torta ugyanakkor készült, mint az előző posztban megosztott földimogyorós-karamellás túrótorta - nehéz lenne tagadni, tényleg sűrű volt az az időszak, nagyon olyan sütikben gondolkodtam, amiket gyorsan el lehet készíteni :)

Egy dolgot ne felejts el belekalkulálni, mielőtt nekilátsz: mint a legtöbb tortát, egy éjszakát ezt is muszáj pihentetni a hűtőben. Ez a pihi nem váltható ki egy gyors hűtéssel, mert nem önmagában a hideg miatt áll meg a saját lábán a mousse: idő kell ahhoz, hogy a csoki kristályszerkezete szépen kialakuljon :)

Sütés nélküli csokimousse torta

Hozzávalók:
(egy 16 cm-es tortához)

az alaphoz:

  • 20 db Oreo keksz
  • 50 g vaj
  • csipetnyi só

a mousse-hoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2,5 dl hideg tejszín
  • tonkabab (opcionális)

a ganache-hoz:

  • 50 g étcsokoládé
  • ½ dl tejszín
  • tonkabab (opcionális)

 

Díszítéshez tedd félre az egyik keksz felét, a többit (a töltelékkel együtt) törd darabokra, majd késes aprítóval vagy mozsárban aprítsd finomra. A vajat olvaszd meg, és a sóval együtt keverd a kekszmorzsához.

Vedd elő azt a tálat, amin tálalni fogod a tortát, tegyél rá egy 16 cm átmérőjű tortakarikát (csak a karikát, akkor is, ha egyébként alja is lenne a tortaformádnak). Kanalazd a kekszmorzsát a forma közepére, és egy kanál hátlapjával simítsd el. Tedd a hűtőbe, amíg a mousse készül.

A mousse-hoz a csokit olvaszd fel, majd öntsd át egy akkora tálba, amekkorában a habbá vert tejszín kényelmesen el fog férni – erre azért van szükség, hogy a gőz fölött felmelegedett tál ne adja át a hőt a tejszínhabnak, amitől az összeesne. Keverj hozzá késhegynyi reszelt tonkababot – intenzív íze van, kóstolással ellenőrizd, akár a tejszínhab hozzáadása után is!

A tejszínt verd habbá. A legbiztosabb módszer, ha előbb kb. decinyi mennyiséget kezdesz el habosítani, és mikor már lazán habos, több adagban csurgatod hozzá a maradékot, így kevesebbet fröcsköl, és könnyebben megelőzhető az is, hogy a tejszín túlverődjön.

A tejszínhabot 3-4 adagban, óvatos mozdulatokkal forgasd az olvasztott csokihoz. Öntsd a kekszes alapra, simítsd el a tetejét, és éjszakára tedd a hűtőbe.

Másnap készítsd el a ganache-t: ehhez a csokit törteld hőálló tálba, a tejszínt forrósítsd fel, öntsd rá a csokira, és fél perc múlva keverd simára. Ehhez is reszelj egy kis tonkababot, finom aromát ad neki :) Ha a csokitól túlságosan visszahűlt és besűrűsödött volna a krém, gőz fölött langyosíts egy kicsit rajta – legyen folyós, de ne legyen túl forró!

Öntsd a tortára, egy spatulával vagy a tálat körbeforgatva simítsd el a tetején. Legalább 1 órára tedd vissza a hűtőbe.

Tálalás előtt a tortakarikát melegítsd meg kicsit (pl. hajszárítóval), így szépen le tudod emelni a tortáról.

A díszítéshez félretett kekszdarabot törd morzsásra, és egy csíkban szórd a torta tetejére.

 
Tipp:
  • Dupla adagot 22 cm-es tortaformában készíthetsz.
  • Ha nem kapsz tonkababot, de különlegesebb ízű csokitortát szeretnél, fűszerezd egy kevés fahéjjal! Kóstolásnál figyelj arra, hogy nem az a cél, hogy egyértelműen érezhető legyen a fahéjíz, ebből is elég egy kevés ahhoz, hogy másnapra, mikor már összeérnek az ízek, teltebb legyen a csokimousse íze.

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

Csokis receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5516264368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása