Feliratkoztál már a napokban induló hírleveleimre? Ha még nem, akkor kattints ide, itt tudod megadni az e-mail címed, ha nem szeretnél lemaradni! :)
Sütik lesznek benne, tippek-trükkök, ötletek, receptek... Olyan dolgok, amik a blogra már „nem férnek ki”, nem hely hiányában persze, csak valahogy elveszne az info - ez leginkább a sütési tippek témakörre igaz. Havonta küldök egy levelet, szerintem ez a legideálisabb abból a szempontból, hogy aktuális témákról tudjak írni minden levélben, valamint így nem bombázok mindenkit túl sok infóval túl rövid időn belül. :D
Ha érdekel a dolog, most iratkozz fel, ezen a szombaton küldöm az első levelet!
Sütöttél már ricotta pitét lemon curd-del a tetején? Atyaég, ez valami nagyon jó! De komolyan, a képen egyáltalán nem jön át, mennyire hihetetlenül szuper... Beleharapsz, és mennyország! Ennyi.
Nehogy azt hidd, hogy a töltelék szimplán csak ricotta, és száraz, és ehetetlen. Megvan annak a trükkje, hogyan lehet krémessé varázsolni a ricottát. (Sőt, erre több módszer is van, például ez az epres pite is elég jó, de a mostani lemon curd-ös verzióhoz még jobb tölteléket sikerült kreálnom.)
És hogy mi a trükk? Görög joghurt! Valami csodát művel a ricottával. Szaftosabb lesz, ízben is nagyon jól kiegészíti, de nem igazán változtat rajta, inkább kiemeli a ricotta különleges ízét. Imádom együtt! (Csak zárójelben merem megjegyezni: én ezt a felismerést egy véletlennek köszönhetem, ami egy nagy vödör akciós görög joghurt képében érkezett hozzám, aminek az apropóján készültek ezek az almás-blondie-s pohárkrémek is, és ha már így alakult, gondoltam nézzük meg, hogy jön ki a görög joghurt a ricottával. Atyaég, ezt nagy kár lett volna kihagyni...)
Próbáld ki, nem fogsz csalódni! :)
Ricotta pite lemon curd-del
Hozzávalók:
(egy 23 cm-es pitetálhoz)
a tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 50 g porcukor
a ricotta réteghez:
- 250 g ricotta
- 200 g görög joghurt
- 50 g cukor (nálam ennek egy része vaníliás porcukor volt, csak hogy dobjon még az ízeken)
- 10 g liszt
- 3 egész tojás
a tetejére:
- 7 ek. (175 g) lemon curd (ide kattintva találsz receptet hozzá)
Először a tésztát készítjük el: a hozzávalókat egyszerűen morzsoljuk össze (vagy még jobb, ha van késes darálónk, és ezzel dolgozzuk egybe a tésztát, mert így nem melegszik a kezünk melegétől). Ezután érdemes egy fél órára hűtőbe tenni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy ∅23 cm-es pitetálat, levágjuk a felesleget (ezzel díszíthetjük a pite szélét). A tészta közepére helyezünk egy darab sütőpapírt, erre sütőbabot teszünk, és 10 perc alatt elősütjük a tésztát (5 perc után vegyük ki a sütőbabot a papírral).
Eközben elkészítjük a tölteléket: először a ricottát, a görög joghurtot és a cukrot keverjük el egy kézi habverő segítségével. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd egyenként a tojásokat is - de a tojással már ne keverjük túl, a legjobb, ha ezt már csak fakanállal dolgozzuk el benne (a lényeg, hogy ne keveredjen túl sok levegő a töltelékbe).
Ezzel kész is van a töltelék, ha elősült a tészta, kanalazzuk a közepére, toljuk vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg a közepe pudingszerűvé sül, tehát mozog még kicsit, ha megrázzuk, de már nem hullámzik, mint egy folyadék.
Hagyjuk kihűlni, amikor már langyos, kanalazzuk a tetejére a lemon curdöt. Másnap a legfinomabb, és szeletelni is ekkor lehet szépen.
Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;)
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
További ricottával készült finomsághoz kattints ide>>
Citromos recepteket pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.