Beleharapsz, és mennyország! - Ricotta pite lemon curd-del

Feliratkoztál már a napokban induló hírleveleimre? Ha még nem, akkor kattints ide, itt tudod megadni az e-mail címed, ha nem szeretnél lemaradni! :)

Sütik lesznek benne, tippek-trükkök, ötletek, receptek... Olyan dolgok, amik a blogra már „nem férnek ki”, nem hely hiányában persze, csak valahogy elveszne az info - ez leginkább a sütési tippek témakörre igaz. Havonta küldök egy levelet, szerintem ez a legideálisabb abból a szempontból, hogy aktuális témákról tudjak írni minden levélben, valamint így nem bombázok mindenkit túl sok infóval túl rövid időn belül. :D

Ha érdekel a dolog, most iratkozz fel, ezen a szombaton küldöm az első levelet!

Sütöttél már ricotta pitét lemon curd-del a tetején? Atyaég, ez valami nagyon jó! De komolyan, a képen egyáltalán nem jön át, mennyire hihetetlenül szuper... Beleharapsz, és mennyország! Ennyi.

Nehogy azt hidd, hogy a töltelék szimplán csak ricotta, és száraz, és ehetetlen. Megvan annak a trükkje, hogyan lehet krémessé varázsolni a ricottát. (Sőt, erre több módszer is van, például ez az epres pite is elég jó, de a mostani lemon curd-ös verzióhoz még jobb tölteléket sikerült kreálnom.)

És hogy mi a trükk? Görög joghurt! Valami csodát művel a ricottával. Szaftosabb lesz, ízben is nagyon jól kiegészíti, de nem igazán változtat rajta, inkább kiemeli a ricotta különleges ízét. Imádom együtt! (Csak zárójelben merem megjegyezni: én ezt a felismerést egy véletlennek köszönhetem, ami egy nagy vödör akciós görög joghurt képében érkezett hozzám, aminek az apropóján készültek ezek az almás-blondie-s pohárkrémek is, és ha már így alakult, gondoltam nézzük meg, hogy jön ki a görög joghurt a ricottával. Atyaég, ezt nagy kár lett volna kihagyni...)

Próbáld ki, nem fogsz csalódni! :)

Ricotta pite lemon curd-del

Hozzávalók:
(egy 23 cm-es pitetálhoz)

a tésztához:

  • 150 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 50 g porcukor

a ricotta réteghez:

  • 250 g ricotta
  • 200 g görög joghurt
  • 50 g cukor (nálam ennek egy része vaníliás porcukor volt, csak hogy dobjon még az ízeken)
  • 10 g liszt
  • 3 egész tojás

a tetejére:

  • 7 ek. (175 g) lemon curd (ide kattintva találsz receptet hozzá)

Először a tésztát készítjük el: a hozzávalókat egyszerűen morzsoljuk össze (vagy még jobb, ha van késes darálónk, és ezzel dolgozzuk egybe a tésztát, mert így nem melegszik a kezünk melegétől). Ezután érdemes egy fél órára hűtőbe tenni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy ∅23 cm-es pitetálat, levágjuk a felesleget (ezzel díszíthetjük a pite szélét). A tészta közepére helyezünk egy darab sütőpapírt, erre sütőbabot teszünk, és 10 perc alatt elősütjük a tésztát (5 perc után vegyük ki a sütőbabot a papírral).

Eközben elkészítjük a tölteléket: először a ricottát, a görög joghurtot és a cukrot keverjük el egy kézi habverő segítségével. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd egyenként a tojásokat is - de a tojással már ne keverjük túl, a legjobb, ha ezt már csak fakanállal dolgozzuk el benne (a lényeg, hogy ne keveredjen túl sok levegő a töltelékbe).

Ezzel kész is van a töltelék, ha elősült a tészta, kanalazzuk a közepére, toljuk vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg a közepe pudingszerűvé sül, tehát mozog még kicsit, ha megrázzuk, de már nem hullámzik, mint egy folyadék.

Hagyjuk kihűlni, amikor már langyos, kanalazzuk a tetejére a lemon curdöt. Másnap a legfinomabb, és szeletelni is ekkor lehet szépen.

 

Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;) 

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

További ricottával készült finomsághoz kattints ide>>

Citromos recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2416264254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása