Citrompite

Két kedvenc sütizős játékom van: a zsebsárkány (aka szakácsfáklya) és a cukorhőmérő. A hőmérő inkább praktikus okokból kedvenc, nagyon sok olyan dolog van, amit enélkül egyszerűen lehetetlen elkészíteni. Például a habcsók. A zsebsárkány pedig, hát igen, ezt nem is kell magyarázni... :)

Mostanában aránylag sokszor készítek habcsók tetejű sütiket, ennek igen prózai oka van: dugig van a fagyasztóm tojásfehérjével. Aki olvasta a Nők Lapja Cafe-n a gasztrobloggerek karácsonyi készülődéseiről szóló cikket (vagy legalább a címét :D ), az tudja, hogy kb. mikor indult el nálam ez a dolog, ráadásul azóta nemhogy fogyott volna, de egyre gyarapodott a mennyiség. Félelmetes, egyébként.

Ez a habcsókos cucc nagyon édes, ezt jó ötlet ellensúlyozni valamivel. Korábban mutattam már egy almás pitét, abban a fahéj mennyisége az, ami ezt a szerepet betölti, most pedig egy klasszik citrompitét készítettem.

Citrompite

Hozzávalók:
(egy kisebb, ∅20 cm-es pitéhez)

a tésztához:

  • 150 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 50 g porcukor

a tetejére:

  • egy adag lemon curd (receptért kattints ide)
  • 210 g cukor
  • 54 g víz
  • 90 g tojásfehérje (ez elvileg 3 db, de ki kell mérni pontosan!)

a szirupfőzéshez szükséges:

  • cukorhőmérő

A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, gyorsan dolgozzunk vele, mert a meleg nem tesz jót neki. Kerek koronggá lapítva, zacsiba téve tegyük félre kicsit pihenni a hűtőbe.

Ha már kellően lehűlt a tészta, nem túl ragadós, nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Körben a felesleget vágjuk le - ezt vagy tapasszuk az aljára, vagy gömböccé gyúrva süssünk belőle kekszet. :)

Tegyünk a tésztára sütőpapírt és sütőbabot, és vakon süssük ki; 5 perc után vegyük le róla a babot és a papírt, hogy az alja és szépen átsülhessen. Akkor van kész, ha már világosabb a színe, és a legeslegszélén nagyon kicsit elkezd pirulni a tészta. A piteformában hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, töltsük meg a lemon curddel, és tegyük a hűtőbe. 

A habcsókhoz először egy szirupot készítünk a cukorból és a vízből (pontosan mérjünk ki mindent!) A szirupfőzésnek két titka van: 1. mikor már elolvadt a cukor, már ne kevergessük, 2. az edény oldaláról ecsettel mossuk le a lerakódott cukorszemcséket. Ezeket azért érdemes megtenni, mert egyébként a szirup könnyen kikristályosodna, és akkor nem tudunk vele dolgozni.

Mikor kezd forrni a szirup, elkezdhetjük habosítani a tojásfehérjét.

A fehérjét kemény habbá kell verni, a szirupot pedig 118°C-ig melegíteni, ideális esetben ezzel a két dologgal egyszerre leszünk kész. 

Mikor a szirup elérte a 118°C-ot, nagyon vékony sugárban öntsük hozzá a fehérjehabhoz, miközben azt folyamatosan tovább habosítjuk (ehhez vagy egy tálas mixer, vagy egy segítő kéz kell – kézben tartós robotgéppel egyedül ezt nem lehet megoldani). A forró sziruptól a fehérje felmelegszik, ami azért jó, mert így hőkezeljük, és már ebben a formában is fogyasztható lesz a hab. Kihűlésig tovább habosítjuk, én biztos, ami biztos alapon ezt is mérni szoktam, 30°C alatt már megfelelő állagú a hab ahhoz, hogy dolgozhassunk vele.

Ekkor habzsákba töltjük, és csillagokat nyomunk a pitére. (Én a fotó kedvéért először csak a szélére tettem, az már nem látszik, hogy 10 perccel később az egész pitét habcsók borította - de ez már ízlés kérdése :D )

 

A habcsókból maradni fog, a maradékot sütőben 100°C-on 1-1,5 óra alatt ki tudjuk szárítani (ha sietünk, max 110°C-ig feltekerhetjük a hőfokot). Ezek a habcsókok légmentesen záródó dobozban tárolhatók, ha biztosra akarunk menni, egy kevés rizst is tegyünk a dobozba (ez magába szívja a nedvességet). Nagyon jól lehet vele tortát díszíteni, de nekem sokszor a reggeli kávémban landol :)

 

Tipp, ha nincs kedved a tészta kinyújtásával és óvatos átemelésével babrálnod: Rengetegszer használom ezt a trükköt, ha idő szűkében vagyok vagy a meleg miatt nehezen kezelhető a tészta, mert így sokkal gyorsabb és egyszerűbb a formát kibélelni vele. Összvissz annyiról van szó, hogy miután a késes darálóban morzsásra daráltuk a hozzávalókat, nem gyúrjuk egy gombóccá, hanem ezt a keveréket egyből a piteformába öntjük, nagyjából egyenletesen elterítve, és a kezünkkel hozzátapicskoljuk a formához. Érdemes előbb a pereménél kezdeni, utána jön az alja, és a végén igazíthatunk még kicsit a szélén, hogy szép egyenletes legyen. A trükk természetesen akkor is alkalmazható, ha nem késes darálóval, hanem kézzel gyúrtuk be a tésztát, vagy próbáltuk kinyújtani és nyújtófával átemelni a formába, de elszakadt. Ja, és bármilyen omlós tésztával működik, nemcsak ezzel ;) 

Forrás: a habcsók receptje Sallay Fanni Álom sütikivitelben című könyvéből származik

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

Citromos sütiket ide kattintva találsz>>

További gyümölcsös sütikhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9916264268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása